wtorek, 6 października 2015

KOFEINA


Kofeina to organiczny związek chemiczny, alkaloid purynowy znajdujący się w surowcach roślinnych. Może być uzyskiwana syntetycznie. Została odkryta przez niemieckiego chemika Friedricha Ferdinanda Rungego w 1819 roku. 




Kofeina jest naturalnie występującą substancją w liściach, nasionach albo owocach, co najmniej 100 różnych gatunków na całym świecie i należy do grupy związków znanych jako metyloksantyny.




Występowanie

Naturalnie wystepuję w ziarnach kawy, liściach herbaty, nasionach kakaowca, nasionach guarany, orzeszkach cola oraz liściach ostrokrzewu paragwajskiego (yerba mate).







Uprawa:



Wady i Zalety:

Wady: 
-Nadmiernie spożycie powoduje: szybkie, nieregularne kołatanie serca; niepokój, nerwowość i rozdrażnienie; biegunka, wymioty i nudności.
-Potencjalne zagrożenie uzależniające.
-Zwiększa ciśnienie krwi i może przyczynić się do rozwoju osteoporozy.

Zalety:
-Zmniejsza ryzyko choroby na Parkinsona, raka wątroby i jelita grubego.
-Wpływa pozytywnie na wydolność organizmu; redukuje zmęczenie i przyspiesza proces regeneracyjny u sportowców.
-Chroni przed zaburzeniami pamięci i zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. 
-Zmniejsza wystąpienie depresji u kobiet.





1 komentarz:

  1. Co kawa to kawa jednak:) Ja to piję ją głównie ze względu na świetny smak i aromat. Dużo fajnych kaw można znaleźć na https://www.cafesilesia.pl/pol_m_KAWA_KAWA-SPECIALITY-153.html Kawa speciality to jedna z moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń