czwartek, 1 października 2015

Alkohole

Alkohole



Alkoholezwiązki organiczne zawierające jedną lub więcej grup hydroksylowych połączonych z atomem węgla w hybrydyzacji sp3.
W języku potocznym przez „alkohol” rozumie się zazwyczaj napój alkoholowy.
Najprostsze i najczęściej spotykane w życiu codziennym alkohole to zawierające jedną grupę hydroksylową w cząsteczce pochodne alkanów, czyli alkohole monohydroksylowe, na przykład metylowy, etylowy, propylowy.

Klasyfikacja alkoholi:

 -monohydroksylowe (jednowodorotlenowe) 
-alkohole aromatyczne, np. alkohol benzylowy (zawierają one grupę -OH przy łańcuchu bocznym, nie przy pierścieniu) 
-polihydroksylowe (wielowodorotlenowe) 

 Metody otrzymywania alkoholi:

-hydratacja alkenów (zachodzi w środowisku kwaśnym)
-reakcja Grignarda
-redukcja:
 -kwasów karboksylowych
 -aldehydów
 -ketonów
 -estrów
   

Właściwości chemiczne alkoholi:

Najważniejsze reakcje alkoholi:
-z metalami aktywnymi- tworzą się alkoholany
-katalityczna dehydratacja (odwodnienie)
-estryfikacja- reakcja z kwasami organicznymi lub nieorganicznymi, w wyniku której powstaje ester
-utlenianie

 

Zastosowanie:

Metanol:
-paliwo
-rozpuszczalnik (rozpuszczają się w nim tłuszcze, żywice i pokosty)
-przemysły chemiczne
-przemysł farmaceutyczny
Etanol:
-paliwo napędowe
-przemysł spożywczy
-przemysł leczniczy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz