Alkohole
Alkohole – związki organiczne zawierające jedną lub więcej grup hydroksylowych połączonych z atomem węgla w hybrydyzacji sp3.
W języku potocznym przez „alkohol” rozumie się zazwyczaj napój alkoholowy.
Najprostsze i najczęściej spotykane w życiu codziennym alkohole to zawierające jedną grupę hydroksylową w cząsteczce pochodne alkanów, czyli alkohole monohydroksylowe, na przykład metylowy, etylowy, propylowy.
Klasyfikacja alkoholi:
-monohydroksylowe (jednowodorotlenowe)
-alkohole aromatyczne, np. alkohol benzylowy (zawierają one grupę -OH przy łańcuchu bocznym, nie przy pierścieniu)
-polihydroksylowe (wielowodorotlenowe)
Metody otrzymywania alkoholi:
-hydratacja alkenów (zachodzi w środowisku kwaśnym)
-hydroliza halogenków alkilów
-reakcja Grignarda
-redukcja:
-kwasów karboksylowych
-aldehydów
-ketonów
-estrów
Właściwości chemiczne alkoholi:
Najważniejsze reakcje alkoholi:
-z metalami aktywnymi- tworzą się alkoholany
-katalityczna dehydratacja (odwodnienie)
-estryfikacja- reakcja z kwasami organicznymi lub nieorganicznymi, w wyniku której powstaje ester
-utlenianie
Zastosowanie:
Metanol:
-paliwo
-rozpuszczalnik (rozpuszczają się w nim tłuszcze, żywice i pokosty)
-przemysły chemiczne
-przemysł farmaceutyczny
Etanol:
-paliwo napędowe
-przemysł spożywczy
-przemysł leczniczy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz