niedziela, 11 października 2015

FENYLOETYLOAMINA

Fenyloetyloamina to organiczny związek chemiczny z grup amin. Jest naturalnym związkiem biosentyzowanym, który otrzymuje się z aminokwasu o nazwie fenyloalanina. Występuje w ludzkim mózgu, a także w produktach spożywczych, takich jak czekolada. Mówi się o tym, że fenyloetyloamina zawarta w żywności miałaby działanie psychoaktywne, gdyby nie to, że po dostaniu się do przewodu pokarmowego jest szybko metabolizowana. Wytwarzana jest w stanie zakochania. 





Fenyloetyloanina (C8H11N)

Przeprowadzono wiele badań na osobach uprawiających sport i odkryto, że fenyloetyloamina może wywoływać zjawisko euforii biegacza, objawiające się poprawą nastroju oraz zwiększeniem wytrzymałości i odporności organizmu na ból.
Fenyloetyloamnia posiada wiele pochodnych związków, które dzielą się ze względu na działanie:
  • stymulanty (działają pobudzająco na organizm) – np. amfetamina, metamfetamina, efedryna, MDPV
  • psychodeliki (wywołują zmiany percepcji, świadomości, sposobu myślenia oraz sposobu odczuwania emocji) – np. meskalina, 2C
  • empatogeny – np. MDA, MDMA, 5-MAPB
  • leki odchudzające – np. fenterminafenfluramina
  • leki działające na układ oddechowy – np. efedryna, salbutamol
  • leki przeciwdepresyjne – np. bupropionfenelzyna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz