Fenyloetyloamina to organiczny związek chemiczny z grup amin. Jest naturalnym związkiem biosentyzowanym, który otrzymuje się z aminokwasu o nazwie fenyloalanina. Występuje w ludzkim mózgu, a także w produktach spożywczych, takich jak czekolada. Mówi się o tym, że fenyloetyloamina zawarta w żywności miałaby działanie psychoaktywne, gdyby nie to, że po dostaniu się do przewodu pokarmowego jest szybko metabolizowana. Wytwarzana jest w stanie zakochania.
Fenyloetyloanina (C8H11N)
Przeprowadzono wiele badań na osobach uprawiających sport i odkryto, że fenyloetyloamina może wywoływać zjawisko euforii biegacza, objawiające się poprawą nastroju oraz zwiększeniem wytrzymałości i odporności organizmu na ból.
Fenyloetyloamnia posiada wiele pochodnych związków, które dzielą się ze względu na działanie:
- stymulanty (działają pobudzająco na organizm) – np. amfetamina, metamfetamina, efedryna, MDPV
- psychodeliki (wywołują zmiany percepcji, świadomości, sposobu myślenia oraz sposobu odczuwania emocji) – np. meskalina, 2C
- empatogeny – np. MDA, MDMA, 5-MAPB
- leki odchudzające – np. fentermina, fenfluramina
- leki działające na układ oddechowy – np. efedryna, salbutamol
- leki przeciwdepresyjne – np. bupropion, fenelzyna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz